leren fietsen op een loopfiets in 6 stappen
Blog

Leren fietsen op een loopfiets en kinderfiets in 6 stappen

Een loopfiets is een fiets zonder trappers waarop een kind zich kan voortbewegen door al zittend op de tweewieler met de benen over de grond te stappen.

Er zijn loopfietsen vanaf 1 jaar en hebben een bandenmaat van 6 inch, vanaf 2 jaar zijn er loopfietsen met een bandenmaat van 10 inch, en van 2 tot 6 jaar hebben de loopfietsen een bandenmaat van 12 inch.

Zo kan je kindje leren fietsen op een loopfiets. Er zijn twee soorten loopfietsen, houten loopfietsen en metalen loopfietsen.

Kinderfiets

Om te leren fietsen worden zijsteuntjes met wieltjes gemonteerd en kan aan de fiets een stok worden bevestigd die wordt vastgehouden door een ouder die meeloopt. De beste manier om te leren fietsen is echter het gebruik van een loopfiets of een gewone jongens of meisjesfiets waar de trappers van zijn verwijderd.

Zo krijgen kinderen eerst de kans om te leren het evenwicht te houden op de fiets en te sturen voor ze dit moeten combineren met de trapbeweging. De banden van een kinderfiets zijn gemiddeld breder om de stabiliteit te verhogen.

Veel kinderfietsen hebben een achteruittraprem zodat kinderen zich kunnen concentreren op het sturen in plaats van op het remmen.

Ook hebben sommige kinderfietsen tevens een handrem die het voorste wiel kan vertragen zodat bij gelijktijdige activering de totale remkracht wordt vergroot.

leren fietsen op een loopfiets in 6 stappen

Leren fietsen op een kinderfiets zonder zijwieltjes – het zal voor ieder kind verschillend zijn. Er is geen bepaalde leeftijd waarop kinderen zonder zijwieltjes leren fietsen.

Er zijn een aantal factoren waar dat vanaf hangt, onder andere karakter, aanleg, evenwichtsgevoel, zelfvertrouwen, motoriek, het geduld.

Zoals hierboven al aangegeven kan een kind pas leren fietsen zonder zijwieltjes als je kind:

 1. genoeg kracht heeft om de trappers rond te draaien;
 2. over voldoende zelfvertrouwen beschikt;
 3. motorisch eraan toe is;
 4. de voeten goed op de grond kan zetten;
 5. goed bij de trappers kan;
 6. merkt dat jij zelf geduldig en rustig genoeg bent om hem te helpen

Let op: het heeft geen zin om te forceren.Dat werkt niet!!

Stap 1 Je kind moet er zelf aan toe zijn

Je kindje moet zelf aangeven dat zij willen leren fietsen. De meeste kinderen hebben hulp nodig van een ouder om fietsen onder de knie te krijgen.

Laat hun intensief oefenen om voldoende evenwichtsgevoel en zelfvertrouwen op te bouwen om vervolgens de volgende stap te maken: zonder zijwieltjes te durven fietsen. Om dat laatste draait het vooral.

Stap 2  Loopfiets of kinderfiets met zijwieltjes

Om je kind te leren fietsen is het is aan te raden om een loopfiets te kopen zodat de aandacht alleen gericht is op stuur en kijkrichting. De reden is dat veel kinderen geneigd zijn om naar de trappers of het stuur te kijken in plaats van hun aandacht gericht moet zijn op het vooruit kijken.

Er zijn al loopfietsen verkrijgbaar vanaf 1 jaar. De loopfietsen hebben 3 wieltjes van 6 inch. Er zijn ook loopfietsen verkrijgbaar vanaf 2 jaar en vanaf 3-6 jaar.

Door dit te doen leert uw kind in de goed richting te kijken. Maar ieder kind is anders dus let vooral bij je kind op de 6 hierboven genoemde punten.

Daarna is het beste om een jongensfiets of meisjesfiets te kopen waarbij ze nog met hun voeten de grond aanraken en kan je beginnen met een fiets met zijwieltjes om je kind te leren fietsen op een kinderfiets.

Stap 3 Oefenen met evenwicht

De belangrijkste factor bij het leren fietsen is evenwicht, Door eerst met de voeten op de grond met de fiets mee te lopen kan hij langzaam aan proberen om vervolgens de voeten in te trekken. Zij kunnen dan oefenen met de balans te houden.

Heeft uw kind het evenwicht goed onder controle, begin dan met de volgende stap. Wist u dat u zelf het evenwicht van uw kind kan helpen ontwikkelen?

Bij baby’s

Onbewust doe je al heel wat dingen die je baby helpen het evenwichtsorgaan te ontwikkelen: je schommelt het heen en weer of loopt een rondje met de kinderwagen wanneer het niet kan slapen. Kijk maar wanneer je kindje iets ouder is, dan giert het van het lachen wanneer je het ondersteboven houdt, boven je hoofd op tilt of laat hobbelen op je knie.

Sommige baby’s krijsen het uit wanneer ze op hun rug worden gelegd voor het vervangen van de luier: ze hebben dan het gevoel dat ze vallen. Dit is te voorkomen door je kindje eerst op de buik te leggen en dan langzaam om te draaien.

Bij peuters en kleuters

Peuters zoeken vaak zelf al naar activiteiten die hun evenwichtsorgaan prikkelen. Ze vinden op het speelplein feilloos de draaiende speeltoestellen en rennen eindeloos in rondjes of rollen van heuvels af. Ook een simpel hobbelpaard thuis of in de speeltuin is een goede stimulans.

Bij schoolkinderen

Kinderen zijn gek op al die dingen waar jij zo enorm misselijk van wordt, Neem bijvoorbeeld de achtbaan of die draaiende gevaartes op de kermis en salto’s maken op de trampoline. Ook activiteiten als fietsen, skateboarden en skiën geven veel input.

Als je kind niet zo houdt van stilzitten, doe dan vooraf iets dat veel input geeft, zoals jumping jacks, koprollen maken of trampolinespringen. Je kind zal daarna minder moeite hebben met langdurig stilzitten.

Stap 4 Fietsen met 1 trapper

Zoals in Stap 3 geoefend met twee voeten, leert u uw kind nu te lopen met maar één voet nog gewoon op de grond en de andere voet op een trapper. Wissel vervolgens beide voeten af. Uw kind raakt zo vertrouwd met de trappers en zal dan gauw ook met de tweede voet willen gaan trappen.

De volgende psychologische tip werkt vrijwel altijd: stel de zijwieltjes van de fiets wat hoger af , zodat hij of zij niet voortdurende de steun heeft van de zijwieltjes.

Natuurlijk zonder dat je dit aan je kind vertelt. Ongemerkt leert het kind de balans te bewaren. Als dit goed gaat, dan stelt u de zijwieltjes steeds wat hoger af net zolang tot de zijwieltjes boven het wegdek zweven.

Vervolgens ga je je kind enthousiast vertellen wat je gedaan hebt. Je kindje realiseert zich dan dat het in feite al gewoon kan fietsen. Je zal zien dat ze dan vol trots afscheid nemen van de zijwieltjes.

Dit is dan het moment om de zijwieltjes eraf te halen.

leren fietsen op een loopfiets in 6 stappen

Stap 5 Vasthouden en af en toe toe loslaten

Is uw kind er klaar voor om met twee voeten te gaan trappen?

 1. Het is verstandig om uw kind in het begin nog achter bij het zadel vast te houden.
 2. Pas als u merkt dat het kind steeds meer evenwicht heeft, kunt u af en toe steeds meer loslaten, in het begin kleine stukjes en daarna steeds grotere totdat u ziet dat uw kind los kan fietsen.
 3. Ga voorlopig aan de achterkant van de fiets lopen, zodat je kind niet precies weet wat je doet.
 4. Houd het zadel of de bagagedrager vast bij het wegrijden, ren een tijdje mee en blijf wel zeggen dat u de fiets nog steeds vasthoudt. U laat echter de fiets af en toe los en doet dit steeds vaker.
 5. Je kind ontdekt dan zelf gauw genoeg dat hij het zelf kan.

Bij het leren fietsen op een kinderfiets zul je je kind in het begin moeten vasthouden. U weet wat dat inhoudt: een zere rug van het kromlopen met een hand onder het zadel.

Veel kinderen ontbreekt het desondanks aan zelfvertrouwen en zullen daarom nog een tijdje blijven eisen dat ze worden vastgehouden en opgevangen. Dat gaat op gegeven moment over.

Echter zelfvertrouwen van uw kind is naast evenwicht even zo belangrijk.

Zelfvertrouwen

 1. Heb jij een kindje dat erg onzeker is en huilt het snel?
 2. Merk je dat je kindje snel gefrustreerd is en durft het weinig zelf te doen?
 3. Of zegt je kind vaak dat het iets niet kan?

Onzekerheid komt veel voor, ook bij jonge kinderen zoals bij kleuters. Als ouder kun je veel doen om je kind hierbij te helpen. De vraag is waar komt het vandaan en hoe kan je een laag zelfbeeld herkennen bij je kind? Maar de belangrijkste vraag is:

Hoe kan je ermee omgaan en hoe kun je het zelfvertrouwen van je kind vergroten?

Zelfvertrouwen is belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Kinderen die zelfverzekerd zijn gaan makkelijker nieuwe uitdagingen aan en ze durven fouten te maken, zonder dat ze zich slecht voelen over zichzelf.  Toch is het hebben van zelfvertrouwen niet zo vanzelfsprekend. Kinderen worden niet geboren met zelfvertrouwen. Zelfvertrouwen ontwikkelt zich gedurende de ontwikkeling. Het is een proces dat je hele leven doorloopt.

Wel worden sommige kinderen geboren met meer aanleg om zelfvertrouwen te ontwikkelen dan andere kinderen. Sommige kinderen zijn van nature meer zelfverzekerd. Andere kinderen twijfelen van nature meer aan hun eigen kunnen. Deze kinderen hebben meer positieve ervaringen en feedback nodig om vertrouwen in zichzelf te ontwikkelen.

Ook zijn er kinderen die onzeker worden door ervaringen die ze meemaken. Bijvoorbeeld door het krijgen van veel correcties of door onveiligheid of door ingrijpende ervaringen. De omgeving speelt dus een belangrijke rol bij het ontwikkelen van zelfvertrouwen.

Als iets niet lukt heb je niet gefaald, maar geleerd

Onzekerheid hoort erbij, elk kind is weleens onzeker. Het hoort bij nieuwe dingen leren, want iets nieuws leren gaat met vallen en opstaan. Begrijpelijk dat je dan onzeker wordt. Onzekerheid zorgt er tevens voor dat je harder je best gaat doen, omdat je iets graag wilt kunnen of beter wilt worden.

Jonge kinderen die veel last hebben van onzekerheid hebben vaak weinig zelfvertrouwen. Ze kunnen hierdoor als ze ouder zijn een laag zelfbeeld ontwikkelen. Kinderen met een laag zelfbeeld denken negatief over zichzelf en zijn bang niet goed genoeg te zijn. Ook denken ze dat ze veel niet kunnen, zelfs als ze ergens wel goed in zijn.

Laag zelfbeeld

Een kind met een laag zelfbeeld gelooft bijvoorbeeld een compliment niet als ze dit krijgen. Ze willen het compliment niet horen of denken dat je het alleen maar zegt om aardig te doen. Ook zien ze vooral wat niet goed gaat.

Elke keer als iets niet lukt denken ze: “Zie je wel, ik kan het niet.”

Terwijl als iets wel lukt denken ze: “ Toeval dat het nu lukte” of “Dat komt doordat iemand anders iets goed deed”.

Ze schrijven successen toe aan iets of iemand anders in plaats van aan zichzelf. Dit negatieve gedachten patroon wordt versterkt als de omgeving negatief reageert op een kind. Bijvoorbeeld doordat ze constant gecorrigeerd worden of weinig positieve aandacht krijgen. Een zelfbeeld ontwikkel je namelijk door interactie met je omgeving.

Als je kind op veel verschillende vlakken onzeker is en het hem of haar belemmert in zijn ontwikkeling, dan is de kans groot dat je kind een laag zelfbeeld aan het ontwikkelen is. Gelukkig is je kind nog jong en kun je als ouders veel doen om te zorgen dat je kind meer zelfvertrouwen ontwikkeld zodat hij niet meer bang is en leert fietsen op een kinderfiets op een veilige manier. Je bent er nu vroeg bij!

Stap 6 Fietsen zonder zijwieltjes

Enkele aandachtspunten zijn:

 1. Het is belangrijk dat de kinderfiets de juiste maat heeft die afgestemd is op de lengte van het kind. Belangrijk is dat het kind met de voet bij de grond kan en dat de knieën het stuur niet mogen raken. Dat betekent dan dat het stuur te laag staat afgesteld of dat de fiets te klein is.
 2. Valpartijen kunnen en zullen voorkomen. Dat is niet erg, gewoon weer opstaan en doorgaan. Er wordt aangeraden om het kind tijdens het leren fietsen zonder zijwieltjes te beschermen tegen valpartijen een helm te laten dragen, maar ook daarna.

Als uw kind heeft leren fietsen op een kinderfiets moet u niet denken klaar te zijn. Verkeersregels zijn erg belangrijk. Besteed aandacht aan de belangrijkste verkeersregels waar hij of zij mee te maken krijgt. Automobilisten zien vaak een klein kind niet op de fiets. Een vlaggetje aan de fiets is ook aan te raden om meer op te vallen.

Tot slot

 1. Blijf vooral naar uw kind te luisteren.
 2. Vindt uw kind het oefenen voor vandaag genoeg geweest? Ik raad u aan om dan ook te stoppen met oefenen, tegen wil en dank in leren fietsen werkt niet.
 3. Blijf vooral uw kind motiveren en stimuleren zodat uw kind op een veilige manier leert fietsen op zijn kinderfiets.
 4. Indien uzelf gemotiveerd en geduldig blijft, zal u dit terug zien bij uw kind.

Veel fietsplezier!

Bent u op zoek naar loopfietsen, driewielers, kinderfietsen en accessoires, bezoek dan onze webshop.

Gerelateerde blogs

Leave a Comment

De waardering van www.mooiekinderfiets.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 10.0/10 gebaseerd op 1 reviews.