hoe bereken je de juiste maat kinderfiets

Hoe bereken je de juiste maat kinderfiets

Maat kinderfiets berekenen

Waarom is de juiste maat zo belangrijk?

Een fiets kopen die de juiste maat heeft klinkt misschien zeer vanzelfsprekend, maar toch is het niet zo voor de hand liggend als het lijkt. Kinderen groeien immers zeer snel. Voor u het weet zijn ze uit die leuke schoentjes gegroeid of is die winterbroek broek alweer te klein.

Hetzelfde geldt ook voor een fiets. De ene dag is het nog de perfecte maat en dan is de fiets plots gewoonweg te klein voor uw kind. Het is dan ook zeer verleidelijk om de fiets als het ware ‘op de groei’ te kopen zodat uw kind er langer plezier van heeft.

Hoewel dit misschien niet zo’n slecht idee lijkt, is dit toch sterk af te raden.

Zoals hierboven al vermeld, hebben kinderen het nog wat moeilijker met het behouden van hun evenwicht dan volwassenen. Op een fiets is evenwicht echter van zeer groot belang om valpartijen te voorkomen.

Koopt u een fiets die eigenlijk nog te groot is voor uw kind, dan zal uw kind niet meer met zijn beide voeten aan de grond kunnen raken, daardoor sneller het evenwicht verliezen en met het gevolg dat ze vallen.

 

De gevolgen van een valpartij

Een valpartij kan voor een kind een zeer beangstigende situatie zijn. Het kan zelfs gebeuren dat het kind nadien zowaar een angst creëert omtrent het fietsen. Een kind dat angstig op de fiets zit, zal echter een groter risico lopen om een nieuwe val te maken.

Dit heeft te maken met het feit dat ze in een onverwachte situatie verlamd raken door angst en foutjes maken. Angstige kinderen gaan zich vaak ook wat stijver bewegen en onzekerder overkomen.

Het is duidelijk dat ze zich niet op hun gemak voelen op de fiets en bijgevolg sneller dingen over het hoofd zien of misschien niet de juiste reflexen hebben om een val te voorkomen.

Het is vanzelfsprekend dat ernstige valpartijen vermeden moet worden zodat fietsen een leuke ervaring kan blijven voor uw kind. Dit zal het leerproces versnellen en ook bijdragen tot de veiligheid van uw kind tijdens het fietsen en in het verkeer.

Foute maat? Slechte houding

Mogelijke valpartijen zijn echter niet het enige gevolg van een fiets met de verkeerde maat. Zo is een ander probleem dat het kind een slechte fietshouding kan aannemen.

 1. Is de fiets van uw kind te groot of te klein, dan zal het kind zijn houding namelijk aan de fiets aanpassen.
 2. Het is echter de bedoeling dat de fiets aan uw kind is aangepast en niet andersom.
 3. Een slechte houding kan fysieke klachten met zich meebrengen zoals te zware belasting van de knieën.
 4. Maar ook evenwichtsproblemen op de fiets en dergelijke kunnen voortkomen uit een slechte fietshouding.
 5. Een slechte houding is iets dat uw kind meeneemt in de toekomst.

Door voor een passende fiets te kiezen, zal u uw kind dus meteen de juiste houding kunnen aanleren en vormen zich op latere leeftijd geen problemen meer.

 

Niet langer zwoegen en zweten

Een laatste voordeel van een fiets die op maat van uw kind is, is dat de kracht van uw kind veel efficiënter gebruikt wordt.

 1. Is de fiets te klein, dan zal uw kind maar een beperkte hoeveelheid van zijn potentiële kracht kunnen gebruiken om te trappen omdat bijvoorbeeld het been niet volledig gestrekt kan worden.
 2. Rijdt uw kind op een te grote fiets, dan raakt hij misschien niet met zijn hele voet het pedaal, waardoor hij enkel met de tippen van zijn tenen kracht kan zetten en er veel energie verloren gaat.
 3. Bij een passende fiets zal alle kracht die uw kind op de pedalen zet ook effectief worden gebruikt om snelheid te maken.
 4. Zo kost het uw kind veel minder moeite om goed te fietsen, wat het een veel leukere ervaring maakt.

 

Hoe bereken ik de juiste maat voor de fiets van mijn kind?

U kent ondertussen alle voordelen van een fiets die de juiste maat heeft.

 1. Een goed passende fiets laat een comfortabele en veilige zithouding toe voor kinderen en tieners.
 2. Een juiste fietsmaat laat toe dat de spieren optimaal kracht kunnen leveren. Dit is minder vermoeiend en vermijdt overbelasting van de knieën.
 3. Een kinderfiets op maat zorgt voor een optimaal comfort zodat het gebruik van de fiets en fietsen in het algemeen wordt aangemoedigd.

Maar hoe kiest men nu de juiste maat van een kinderfiets?

Hieronder wordt u uitgelegd hoe u ook effectief die juiste maat van een fiets kan bepalen. Voor u begint is het belangrijk om te weten dat de grootte van kinderfietsen anders wordt bepaald dan die van fietsen voor volwassenen.

Bij volwassenen wordt er rekening gehouden met de framemaat, maar bij een kinderfiets is het de wieldiameter die van belang is. De wieldiameter drukt men in inches uit.

Om de juiste wieldiameter te kiezen is niet zozeer de leeftijd van uw kind van belang, maar wel de lengte van uw kind. Als u hier klikt, dan kunt u een tabel raadplegen waar de leeftijd en lengte van het kind naast de bijhorende wieldiameter en zadelhoogte geplaatst worden.

 

Ter verduidelijking van de tabel

Aan de hand van een voorbeeldscenario kan de tabel het beste uitgelegd worden.

Zo ziet u bijvoorbeeld dat een kind van negen jaar oud en met een lengte van 130 centimeter een wieldiameter van 24 inch nodig heeft.

Kinderen van vier tot negen jaar die tussen de 104 en 128 centimeter groot zijn, zullen hoogstwaarschijnlijk een fiets met wieldiameter 18-22 inch de juiste maat kunnen vinden. Na wieldiameter 18-22 inch volgen nog de diameters 24 inch en 26 inch.

Wanneer uw kind 28 inch heeft bereikt, rijdt deze niet langer op een kinderfiets, maar kan de overstap naar een dames- of herenfiets gemaakt worden.

Deze gegevens, zoals in de tabel te vinden, zijn uiteraard slechts een richtlijn. Om zeker te zijn dat de fiets goed aan uw kind aangepast is of kan worden, laat u uw kind voor de aankoop eerst eens een testrit met de fiets maken.

Op deze manier verkleint u de kans op problemen na aankoop aanzienlijk.

Wat zegt onderzoek?

Bovenstaande maattabel voor kinderfietsen is gebaseerd op de leeftijd en de lichaamslengte. Omdat niet iedereen even groot is op een bepaalde leeftijd, is het beter om de fietsmaat te kiezen op basis van de lichaamslengte.

Uit een onderzoek waarbij men jongeren tussen 7 en 14 jaar gedetailleerd is gaan opmeten, blijkt dat de fietsmaat dan soms nog groot uitvalt.

De meest bepalende parameter voor een goede zithouding is immers de binnenbeenlengte. Deze verschilt aanzienlijk voor jongeren met eenzelfde lichaamslengte.

Op basis van de lichaamsmaten van 1400 jongeren komt men tot volgende maattabel, waarbij rekening gehouden is met de groei klik hier.

 

Hoe meet je je binnenbeenlengte?

 1. Zorg dat je een los zittende broek of rok draagt die je toelaat om tot hoog in uw kruis te meten. Meet desnoods zonder broek of rok.
 2. Draag géén schoenen.
 3. Neem een boek dat voldoende groot is (ca 30cm hoog of meer) en een lint- of vouwmeter.
 4. Ga met je rug tegen een muur staan, zonder schoenen.
 5. Zet de voeten circa 15cm uit elkaar.
 6. Druk het boek tussen uw benen met de korte kant tegen de muur.
 7. Schuif het boek naar boven tot u de lange kant met behoorlijke kracht in uw kruis drukt.
 8. Meet de afstand tussen de grond en de bovenkant van het boek, laat je eventueel helpen bij het meten.

 

 

Comfortabele zithouding als referentie

Om een optimale zithouding voor het fietsen in de stad te bepalen, is uitgegaan van de volgende referentiehouding:

 1. Romp: 15° naar voor, laat groter ademhalingsvolume toe
 2. Kniehoek: max. 150° en 65° met pedaal in onderste en bovenste positie
 3. Armen: licht gebogen, 20°, om trillingen te kunnen opvangen

Daarop werden 9 lichaamsmaten bij 1400 jongeren opgemeten, die de afmetingen van de fiets bepalen. Met deze data kon men nagaan welke maten van kinderfietsen passen voor welke lichaamslengtes. De jongeren konden daarbij het zadel en het stuur verstellen.

Criterium van een goede zithoogte was dat de afstand tussen pedaal en zadel overeenkomt met 88.3% van de binnenbeenlengte. Kinderen tussen 1m20 en 1m40 groot passen zo bijna allemaal op een 20 inch fiets, voor jongeren tussen 1m40 en 1m60 is dit 24 inch. Tieners groter dan 1m60 passen het best op een fietsmaat of wieldiameter van 26 inch.

 

Met de database aan lichaamsmaten konden ook de ontwerpers van kinderfietsen aan de slag.

 1. De standaard 20 en 24 inch modellen werden daarbij aangepast. De zitbuishoek (buis waar het zadel op staat) werd 3 tot 5° minder steil gemaakt.
 2. De kinderen komen hierdoor iets lager te zitten en ze kunnen makkelijker uit het zadel op de trappers gaan staan. De afstand tussen zadel en stuur neemt dan ook toe, wat beter past.
 3. Bij de fietsmaat van 26 inch werden het zadel en stuur hoger geplaatst, terwijl de afstand zadel-stuur kleiner werd.
 4. Ook hebben de ontwerpers nu schokdempers toegevoegd aan de voorwielen.

 

Conclusie: de juiste maat kinderfiets kiezen is belangrijker dan het lijkt

Zoals u hebt gelezen is het kiezen van de juiste fietsmaat belangrijker dan het op het eerste zicht lijkt.

De maat van de fiets van uw kind, die bepaald wordt door de wieldiameter en niet door de grootte van het frame, is dan ook een belangrijk element wat betreft de veiligheid van uw kind.

Uw kind zal zich met een fiets van de juiste maat veel veiliger voelen, comfortabeler en gemakkelijker kunnen fietsen en zal het fietsen op deze manier als een leuke activiteit kunnen beleven. Danzkij een handige tabel kunt u de juist maat voor de fiets van uw kind kiezen.

Deze maat wordt niet aan de hand van de leeftijd van het kind bepaald, maar wel door de lengte van het kind.

Koop een kinderfiets dus zeker niet ‘op de groei’, maar schaf een fiets aan die volledig aangepast kan worden aan de behoeften van uw kind.

Fietsen verleert men niet, zoals het spreekwoord zegt en u kunt, aan de hand van deze nuttige tips, helpen om van deze blijvende ervaring voor uw kind het beste te maken.

Neem ook eens een kijkje voor alle soorten jongens- en meisjesfietsen van 10 inch t/m 28 inch in onze webshop Mooiekinderfiets.nl

 

 

De waardering van www.mooiekinderfiets.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 10.0/10 gebaseerd op 1 reviews.