wat is een goede kinderfiets
Blog

Wat is een goede kinderfiets

Als je voor je kind op zoek gaat naar een kinderfiets wil je natuurlijk de beste kinderfiets vinden. Er zijn heel veel verschillende soorten, maar het is vooral belangrijk dat je de juiste maat kiest. 

Kinderfietsen zijn over het algemeen te groot, maar toch kun je met een aantal tips de best mogelijke kinderfiets voor je kind bestellen.

Wat is een goede kinderfiets? 

Er zijn natuurlijk allerlei soorten en maten kinderfietsen. Maar wat is nu een goede kinderfiets.

Heel veel kinderfietsen zijn te groot. Dat komt omdat fabrikanten eigenlijk geen rekening houden met kinderfietsen.

Maar als je dan een kinderfiets gaat kopen is het vooral belangrijk dat je zorgt dat je kind er goed op kan fietsen.

Voor sommige kinderen is de vorm van een kinder citybike precies goed en voor anderen weer een mountainbike.

Tips waarmee je rekening moet houden

Maar door te zorgen dat je met de onderstaande tips rekening houdt, zorg je er toch voor dat je kind zo fijn mogelijk kan fietsen.

Koop niet direct een te grote fiets

Veel ouders kopen een iets te grote fiets zodat de kinderen er nog op kunnen groeien, Maar in het belang van het fietsen is dat helemaal geen goed idee.

Je kind moet namelijk goed bij de trappers kunnen en dat wordt heel lastig op een te grote fiets.

Zorg dat je een lichte fiets koopt

Voor veel kinderen zijn fietsen al vele te zwaar. Maar door rekening te houden met het gewicht van de fiets, wordt het voor je kind een stuk makkelijker om de fiets te besturen en onder controle te houden.

Versnellingen niet nodig

Het is helemaal niet nodig om versnellingen te kopen op een fiets. Kinderen kunnen prima in de buurt fietsen zonder versnellingen en deze versnellingen gaan vaak toch snel kapot.

Kies voor een zo klein mogelijk zadel

Als het zadel te groot is bestaat de kans dat je kind niet goed bij de trappers komt. Hierdoor kan je kind niet goed fietsen. Het is vrij lastig om een fiets met een klein zadel te vinden maar het is wel zeker de moeite waard.

Een terugtraprem werkt het beste

Veel ouders kopen voor hun kind een kinderfiets met handremmen. Toch werkt het voor kinderen vaak veel beter om een kinderfiets te kopen met een terugtraprem.

Daarnaast werkt een terugtraprem over het algemeen ook veel beter en gaan handremmen vaak snel kapot.

Een goede kinderfiets is vooral passend

Natuurlijk wil je graag dat je kind op een leuke en mooie kinderfiets rondrijdt. Maar in de meeste gevallen is het veel belangrijker dat je kind goed op de fiets past.

Soms is het daarom beter om te kiezen voor een fiets die niet het allermooist is, maar wel het perfecte formaat heeft. Gelukkig kun je aan de hand van de handige meettabel de juiste maat fiets berekenen.

Daarnaast is het ook handig om te weten dat er verschillende soorten fietsen zijn voor zowel jongens als meisjes.

Zo hebben meisjes fietsen net als damesfietsen een lagere instap. De reden dat dit is gedaan heeft te maken met vroeger omdat meisjes vroeger altijd een rok droegen.

Daarnaast worden er voor kinderfietsen ook vaste maten gebruikt. Het is handig om te weten hoe deze maten werken zodat je makkelijk een beslissing kunt maken van welke maat je gaat kopen.

De belangrijkste dingen bij het kopen van een kinderfiets

Als je een kinderfiets gaat kopen zijn de volgende punten het meest belangrijk:

Hoogte van de fiets 

De hoogte van de fiets is niet alleen belangrijk om ervoor te zorgen dat je kind goed kan fietsen. Maar zorgt er ook voor dat lichaamsklachten worden voorkomen.

Vooral rugklachten bij een verkeerde maat fiets komen vaak voor.

Kwaliteit van de fiets

Om ervoor te zorgen dat de fiets lang meegaat is de kwaliteit super belangrijk. Daarnaast draagt de kwaliteit van de fiets ook bij aan de veiligheid van je kind.

Je wilt natuurlijk niet dat de fiets in twee stukken valt als je kind tegen een stoeprand aanfietst.

Veiligheidsmiddelen

Veel mensen houden bij het kopen van een kinderfiets niet of weinig rekening met de veiligheidsmiddelen op een fiets.

De belangrijkste veiligheidspunten op een fiets zijn vooral de verlichting, goede remmen en reflectoren op de fiets.

Fietshelm

Er is onlangs een campagne door de ANWB gestart waarbij kinderen in het oosten van Nederland allemaal een fietshelm hebben gekregen.

Dit bleek een groots succes te zijn. Je wilt natuurlijk dat je kind veilig de weg op gaat.

Wij kunnen niet genoeg waarschuwen voor de gevolgen als een kind zijn hoofdje stoot bij een ongelukkige val.

Koop daarom altijd bij het kopen van een kinderfiets ook een kinder fietshelm. Op deze website heb je een ruime keuze uit verschillende soorten kinder fietshelmen.

Kinderen zijn kwetsbaar doordat zij lichamelijk en geestelijk nog niet rijp zijn. Een kind moet nog leren gevaarlijke situaties in te schatten en er op kunnen reageren. Als je kindje 11 of 12 jaar is dit de periode om dit aan te leren.

Ouders moeten daar rekening mee te houden. Het is immers je morele plicht om kinderen te beschermen tegen alle gevaren en risico’s die drukke verkeer vandaag de dag meebrengt.

De fietshelm kan daar een positieve bijdrage aan leveren.

Goede fiets gevonden? 

Als je dan na het opvolgen van alle bovenstaande tips een goede fiets hebt gevonden wil je die natuurlijk graag mee naar huis nemen. Toch is het in de meeste gevallen een goed idee om eerst de fiets te door je kind te laten proberen.

Je kunt hiervoor natuurlijk naar de fietswinkel gaan, maar ook kun je tegenwoordig makkelijk een fiets op het internet bestellen.

Het mooie aan een kinderfiets bestellen is dat je er niet meer voor naar de winkel hoeft, en het is in de meeste gevallen zelfs mogelijk om de fiets indien hij niet goed is kosteloos terug te sturen.

Als je op zoek gaat naar een goede kinderfiets is het vooral belangrijk dat je meerdere soorten fietsen in overweging neemt en ook kijkt wat de voordelen en nadelen zijn.

Denk er nogmaals om dat je een fiets niet op de groei koopt. Je kind moet met beide voeten de grond kunnen aanraken.  Een fiets kopen hoeft niet in een dag.

Het is beter om even goed te onderzoeken wat nou voor jouw kind de beste kinderfiets is.

Bekijk hier al onze kinderfietsen, jongens- en meisjesfietsen, fietsonderdelen en fietshelmen

Gerelateerde blogs

Leave a Comment

De waardering van www.mooiekinderfiets.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 10.0/10 gebaseerd op 1 reviews.